یکشنبه، آذر ۰۳، ۱۳۸۱

واکسن ضدپوسیدگی دندان


ميخواستم بپرسم كه آيا واكسني براي جلوگيري از پوسيدگي دندان اختراع شده يا اصلاً كسي روش كار ميكنه يا نه؟ البته من اين را يكجايي خونده ام شايد هم توي خواب ديده ام. با تشكر

به نام شفا دهنده
خوب در ابتدا بايد عرض شود که جای بسی خوشوقتی است که در بين جوانان اين مملکت هستند کسانی که خوابهای علمی می بينند. من خودم چند تا دوست دارم که خوابهای سياسی می بينند مثلا همين هادی خرسندی ( خواب خاتمی و باطبی) و بقيه هم گلاب به روتون همه خوابهای سکسی می بينند(خواب همکار دختر خاله همکلاسی شان که تاپهای کوتاه و سکسی می پوشه و يا حتی جنيفر لوپز که برای صرف سحری به منزلشان آمده) .
جريان خواب دندانی ديدن هم جريان جالبی است. آيا می دونيد که مسواک زدن برای عموم افرادی که به بهداشت دهان و دندانشون اهميت می دند يه عادته و يه اثر روانی قوی داره ؟ يعنی خيلی ها اصلا بدون مسواک زدن خوابشون نمی بره و تازه اگر هم ببره خوابی مرتبط با مسواک می بينند.بنده خودم هروقت بدون مسواک می خوابم خواب می بينم دندانهايم لق شده اند و قراره که خودم همه رو برای خودم بکشم! اين اثر ، البته تا حدودی مضر هم هست. يعنی مسواک زدن برای فرد با بی توجهی به صورت يه عادت در مياد. همين جوری توی خواب و بيداری و کشکی و کتره ای يه مسواک آغشته به خميردندان رو می مالند به در و ديوار دهان و دندونهاشون و بعدش هم لالا! بدون توجه به نحوه صحيح مسواک زدن فقط خودشون رو متقاعد می کنند که چون دهانشون بوی نعناع می ده پس لابد درست مسواک زده اند. با همين فلسفه ، بعضی آدامسها هم اين روزها با تکيه توليد و روانه بازار می شن.
و اما ايمن سازی دندونها بر ضد پوسيدگی از دير باز در ذهن بشر بوده. شواهدی هست از طب باستان که به اين موضوع پرداخته. اين روزها ساخت واکسن ضد پوسيدگی مورد توجه بعضی محافل علميه. با شناخته شدن ميکروبهای عامل پوسيدگی (استرپتو ککها) می شه واکسنی ساخت که از تکثير و فعاليت اين باکتری ها جلوگيری کنه. اين کار تا حد زيادی انجام شده اما اين واکسن هنوز عملا قابل استقاده نيست. فراموش نشه که پوسيدگی يه بيماری مولتی فاکتوريال (چند عاملی) هستش. يعنی مثل کزاز نيست که بگيم باکتری تتانی عاملشه و ما يه آمپول تزريقی می سازيم برای مقابله با اين باکتری. نه تنها باکتری های مولد پوسيدگی متعددند بلکه عوامل مستعد کننده دندانها برای پوسيدگی هم مختلف و متعدند و در حال حاضر متوقف کردن و پيشگيری از پوسيدگی تنها با بکار بردن چند استراتژی و در دراز مدت امکان پذيره . بنده هم به نمايندگی از جامعه دندانپزشکان اين مرز و بوم ابراز اميدواری می کنم لا اقل تا پايان عمر کاری من ساخت اين واکسن به نتيجه نهائی نرسه ، بعدنش هم به من مربوط نيست.

دوشنبه، آبان ۲۰، ۱۳۸۱

سائیدن دندانها و نایت گارد

در مورد دندون قروچه به جز نايت گارد چه راه حل ديگری هست چون من دندون قروچه شديد دارم و مينای دندونام تقريباً به کل از بين رفته و از نايت گارد هم نتونستم استفاده کنم چون شبها توی خواب پرتش می‌کردم بيرون. يه چيز نرم تر و راحتتری به عنوان جايگزينش پيدا ميشه؟
در ضمن به غير از تاب داشتن مخ و عصبی بودن دندون قروچه عامل علمی ديگری هم داره که بشه جلوگيری کرد؟ (چون از عامل اول که نمی‌شه جلوگيری کرد). اگه يه جورايی جواب سوال من رو زودتر بدی ممنون ميشم چون دکتر گفته اگه تا دو سه ماه ديگه سايش دندونام به همين منوال پيش بره بايد کل دندونها را روکش بکن

به نام خدا
راجع به دندان قروچه از لحاظ عملی راه حل همون نایت گارد یا بایت گارده. به هر حال هرکه طاووس خواهد جور هندوستان کشد. باید به این گارد عادت کنید. حالا اینکه دندانپزشک شما چه راهی پیدا می کنه تا این پلاک رو به صورت قابل تحمل تری برای شما در بیاره و اصولا رفع علت عدم پذیرش آن توسط شما به خودتان و ایشان بستگی دارد. اگر به خواهیم دلایل دندان قروچه broxismرو ذکر کنیم می تونیم به این عوامل اشاره کنیم:
وجود کششهای بی مورد و شدید عضلات جونده به صورت نا خود آگاه در اثر عوامل روحی و تحریکات ناشی از تاب داشتن مخ و عصبی بودن. یه عامل دیگه هم می تونه وجود تماسهای زود رس دندانی (بین فک بالا و پائین ) و برخی مشکلات اکلوژنی باشه. حالا این مورد دوم یعنی چی ؟ یعنی اینکه مثلا شما دندونتون رو تازگی پر کردید یا روکش کردید و این ترمیم تازه بلنده و از روی هم اومدن دندونها به طور معمول جلوگیری می کنه . حالا چون تعادل میان دندونهای بالا و پایین شما به هم خورده به طور ناخودآگاه با وارد آوردن فشار بی از حد و با به هم ساییدن دندونها سعی می کنید به همون حالت تعادل و استراحت فکین برسید و کم کم این امر به صورت یک عدت در میادکه می تونه عواقب بدی داشته باشه (شاید هم اونقدر شدت نداشته باشه که مشکلی ایجاد کنه)
همونطور که قبلا گفته شده این عواقب شامل ایجاد ناراحتی های مختلف و درد مفصل > سایش دندونها و ایجاد مشکلات پریو و انساج نگه دارنده دندان و حتی گاهی تخریب این انساج و لقی دندان . در موارد خاصی دندان قروچه منتهی به مرگ می شود. با این صورت که شبها اون کسی که پهلوی شما خوابیده در اثر صدای به هم ساییده شدن دندونهای شما بد خواب میشه و خلاصه کار به جایی می رسه که خانم (یا اخیرا حتی آقای) مربوطه به اینجاش می رس و با یک ضربه ماهیتابه یا گرز خودش رو از شر شما و صدای دنان قروچه شبانگاهیتون خلاص می کنه.
و اما درمانهای این عادت ناپسند:
خوب از تصحیح پرکردگی های جدید با مراجعه به دنانپزشک و یا تصحیح کلی اکلوژن با مراجعه به متخصص اکلوژن که بگذریم اولین مورد رفتاردرمانی و روان درمانیه. شما که هم اکنون از عواقب ناگوار دندان قروچه مطلعید باید از ترس جونتون هم که شده دست از این کار بردارید. آخه برادر من اینهم شد کار؟ هی خرت خرت دندونهات رو میسابی بقه هم که چی بشه؟ حالا گیریم که اعصاب نداری و نمی دونم سند خونه ات گروی بانکه و چکهات برگشت خورده. دوست دخترت فهمیده که زن داری یا بالعکس قبض موبایلت رو شش ماهه ندادی و هزارتا گرفتاری بد تر از این داری. دندون سابیدن چه فایده ای داره؟ همینطور که شبها می خوای بخوابی همش به این فکر کن که زندگی چقدر قشنگه و زندگی بهتر از این نمی شه و از این حرفها. به این می گن ریلاکسیشن روانی. سعی کن تو رختخواب به چیزهای بد فکر نکنی .( منظورم بد به معنای ناخوشاینده نه سکسی) اصلا روزی هفتصد بار با خودت بگو« کون لق زندگی - من شادم»(خود هیپنوتیزمی) . به هرحال اولین و مهمترین مورد اینه که با خودت عادت کنی که دندونهات رو به هم نسابی. در طول روز تا دیدی داری می ری به سمت خرت و خرت یه جوری خودت رو از این کار دورکن. یه آدامس بخور یا یه چائی. با یکی حرف بزنو به اعصابت فشار نیار.حتی شب به خودت بسپار که دندون قروچه نکنی. گاهی می گن مفیده که به اطرافیان بسپاری تا در مواردی که تو خواب شدیدا مشغول بساب بسابی بیدارت کنند و یه کم تمرکز کنی و دوباره بخوابی. مورد بعدی استفاده از همون پلاک ساده نایت یا به قولی بایت گارده. مطمئن باش اگر به خودت تلقیح یا نمی دونم چی چی - آهان تلقین کنی کنی که تو باید نایت گارد استفاده کنی و می تونی و پلاکت هم مشکلی نداشته باشه و خوب با دندونهات جفت جور بشه دیگه با اون مشکلی نخواهی داشت.
راه دیگری هم هست به نام دارو درمانی توسط شل کننده عضلانی. به مدت حداکثر دوهفته می تونی قبل از خواب 2 یا 5 میلی گرم دیازپام بندازی بالا تا اثر فشار عضلات اسکلتی جویدن رو کم کنی. اما مواظب اثرات جانبی دیازپام هم باش. بیشتر از دو هفته مصرف نکن چون ممکنه بهش معتاد بشی و ببرنت مرکز باز پروری.
راستی مسواک زدن هم رو فراموش نکن که ما هر مشکلی داریم مسواک نزدن در راس آنها قرار دارد.راجع به البرز هم ایمیل بزن شاید پسر خاله از آب درومدیم

شنبه، شهریور ۲۳، ۱۳۸۱

آدامسهای جویدنی

i would like to know about dental gums like TRIDENT, HAMER AND ARM or etc. there is writen chewing those gums helps to fight cavities, cleaning the germs and whitening the teeth. what do you think about? do they really work بله ! واقعا مفيدند. چراکه نه؟ فاقد قند،داراي فلورايد و مواد ضد پوسيدگي و ضد باکتري و محرک بزاق. اما نکته دراين است که هيچ کدوم از اين روشها جايگزين مسواک زدن نمي شن. اينه که اگر قراره فکر کنيد حالا که يه آدامس زدم بي خيال مسواک بريم (يا برم) بخوابيم (يا بخوابم ) بهتره که بجاي آدامس جويدن مسواک بزنيد.
يعني خلاصه:
۱- جويدن آدامس مذکور محل اشکال نيست. ثوابي هم در آن هست.
۲-مسواک زدن هم ثواب دارد.
۳-ثواب مسواک زدن از آدامس جويدن بيشتر است. (حديث هم داريم)
۴- اگر به يکي از دو نيکوئي عمل مي کنيد مسواک زدن واجب کفائيست و آدامس جويدن مستحب.

تاخیر در افتادن دندان شیری

man 26 salameh va hanooz yek dandaneh aasyayeh shiri daram! aksy keh az fak gereftim neshon mideh keh hich dandooneh asly zireh oon nabodeh keh bekhad darbyad. in dandoon ro ta hala ba chang o dandoon negah dashtam valy motma'en nistam keh besheh ta 2-3 saaleh digeh bishtar negahesh dasht, cheh tosye'y darid? agar dandanam byofteh aya bayad kareh khasy anjaam bedam?

با عرض پوزش از تاخير به علت سفر.
خوب شما تقريبا جواب خودتون رو داده ايد يعني همين عدم وجود دندان دائمي جايگزين دندان شيري مزبور باعث شده که روند تحليل ريشه و لق شدن دندان شيري اتفاق نيفته و دندان شيري هم همان جا جا خوش کنه و قاعدتا انکيلوز بشه. يعني ريشه اش با استخوان اتصال پيدا کنه. به هر حال يه دندون طبيعي هر چند شيري بهتر از يه بريجه چون حداقلش اينه که پول بابتش نداديد و دندانهاي مجاور اون هم به خوبي و خوشي و تراش نخورده باقي موندند.
اما گاهي اوقات وجود اين دندان شيري که جثه کوچکتري نسبت به دندونهاي دائمي کناريش داره باعث مي شه که دندونها يه کمي از به سمت فضاي خالي منحرف (کج) شوند . ضمنا اين امر محتملا بعد از افتادن اين دندون شيري تشديد مي شه.
خلاصه اون چيزي که معمولا در اين موارد توصيه مي شه نگهداري دندان شيري مزبور تا آخرين نفس و به روشهاي ممکنه است.و مو قعي هم که ديگه قابل نگهداري نبود که خوب نبود ديگه . عين خانميه که مي خواد طلاق بگيره ، ديگه نمي شه جلوش رو گرفت.
واما معمولا بعد از طلاق يا همون افتادن دندون شيري شما دو راه داريد:
۱- با در نظر گرفتن توصيه دندونپزشکتون که انشاله حتما صادقانه هم هست به اين نتيجه مي رسيد که جايگزين کردن اون دندون توسط يک بريج (روکش متصل به دو دندانن طرفي) براي شما از هيچ لحاظ ضرورتي نداره. يعني فانکشن (غذا خوردن و نگهداري فضا و اکلوژن) و استتيک (زيبائي) مختل نمي شه يا به هر حال مشکلي پيش نمياد. بنابراين با دلي شاد تشريف مي بريد منزلتون.يعني در واقع ازدواج مجدد لزومي پيدا نمي کنه. مطمئنا بود و نبود خانم در منزل تاثير مي گذاره اما با جمع بندي مزايا و معايب حضور يک خانم ممکنه اين نتيجه به دست بياد که عطايش را به لقايش ببخشيد.
۲- با در نظر گرفتن توصيه همون دندونپزشکه و مقلدير يوروي داخل حساب بانکي و غيره به اين نتيجه مي رسيد که حتما بايد يه دندون بگذاريد اونجا لذاست که يه بريج براتون گذارده مي شود که کم و کيف آن از حوصله اين بحث خارج است.

سه‌شنبه، مرداد ۲۲، ۱۳۸۱

سوالي شده راجع به دهانشويه ايرشا. بنده البته اين دهانشويه رو ديدم و با توليد کننده هاش هم صحبت کردم. به نظرم نبايد چيز بدي باشه. يک خانم دکتر خوشگل هم که فکر کنم فرزند صاحب کارخانه يا از بستگانشونه توي توليدش نقش داره پس واقعا بايد چيز خوبي باشه. خوشبختانه ما در توليد دهانشويه و خمير دندان پيشرفت زيادي داشتيم و مي شه اميدواريم باشيم به آينده. البته بنده هنوز موفق نشدم شخصا راجع به ايرشا تحقيق علمي کنم و لي فکر نکنم مشکلي داشته باشه. استفاده از محصولات داخلي يه جورائي حمايت از صنعت مملکت هم هست ديگه. تا جائي که مي دونم نتايج تحقيقات درمورد ايرشا مثبت بوده. البته يه چند تا شرکت واقعا براي توليد مواد دندانپزشکي گند زده اند که مندر اينجا از بردن اسم اونها خودداري مي کنم . بزودي مطالبي خواهم نوشت راجع به ژلهاي تخصصي سفيد کننده دندان و حقايقي را فاش خواهم ساخت. تا اون موقع از ژلهاي ايراني استفاده نکنيد و به خمير دندان و نخ دندان و دهانشويه ايراني بسنده نماييد لطفا.
توليد ککنده هاي محترم که مايلند بنده راجع بهشون تبليغ کنم لطفا با من تماس بگيرند.

جمعه، مرداد ۱۱، ۱۳۸۱

شکستن ناگهانی دندان

man 22 salame vali ta hala dandone kharab nadashtam vali 2 mah pish be adate hamishegi dashtam abnabat mijoidam ke dandonam hamrah ba abnabat khord shod va bad taze maloom shod ke tosh khalie boode vahichi azash naminde bad raftam dandonamo por kardam vali dobare ye vare dandonam khord shod ye dandone nesfe azash monde taze ye maze badi ham do dahaname nemidonam az mavade por shode ei ke hala be dandonam avizon shode ya na?
benazare shoma bayad dandonam o bekesham va dar oje javani bidandon besham?
اولا اون كسي كه تشخيص مي ده شما دندون خراب داريد يا نه دندونپزشكه كه با استفاده ابزار تشخيصي مثلا گرافي ها به اين نتيجه مي رسه نه خودتون . بنابراين اگر مراجعه منظم به دنتيستتون داشته باشيد هيچوقت يهوئي دندونتون اينجوري نمي شه.
طعم بد داخل دهان شما به احتمال كم مربوط ترميم فلزي و به احتمال بيشتر به خاطر دندون خراب و عفوني هست كه در دهانتان داريد. بهتره كه اين نكته رو بدونيد چون عامل پوسيدگي دندونها ميكروبها هستند پس پوسيدگي هم نوعي عفونت محسوب مي شه .

يه نكته مهم راجع به ترميم يا پركردن دندونهائي كه خرابيشون زياده پيش بيني راجع به استحكام ترميمه. اگر دندانپزشك احساس كنه كه با ترميم ساده و پركردن اين دندون دوام نمياره بايد به بيمار هشدار بده:
خانوم محترم: اين دندان وضعش خرابه و بايد حتما روكش بشه يا پين گذاشته بشه. هزينه اش هم اينقدر مي شه . بكنم يا نكنم. اگر نكنم ممكنه بعدا بشكنه. خلاصه احتمالا دندونپزشك شما هم اين هشدار رو داده.

واما شكستن ترميم ها بعضي مواقع آخر عاقبت خوبي نداره . بستگي داره به ناحيه شكست. اگر شكست ترميم همرا با ترك سرتاسري دندون باشه بايد در همين عنفوان جواني دندونتون رو بكشيد و خلاص شيد . خلاصه ممكنه دندون شما با يك ترميم مجدد و يا عصب كشي و روكش هم درست بشه . بستگي داره به شرايط

توصيه مي كنم هرچه سريعتر با دكترتان مشورت كنيد.

جمعه، تیر ۲۸، ۱۳۸۱

تحلیل یا پس روی لثه

دليل پسروي لثه ها از تاج دندان چيست - البته هيچ درد و خونريزي و علائم باليني ديگر مطرح نيست - ممكن است مسواك زدن زياد يا استفاده از مسواك هاي سخت دليل اين امر باشد؟آيا استفاده مرتب از بتادين در مسواك زدن كه محيط دهان را ضدعفوني كند مضر است
دلايل تحليل لثه متعدند. همانطور كه خود شما نيز به آن اشاره كرده ايد ممكن است روش نادرست مسواك زدن و يا مسواك نامناسب از عوامل موثر باشد.پاك نشدن درست سطح دندانها از باقيمانده مواد غذائي و ميكروبها - وجود اشكالاتي در روي هم آمدن صحيح دندانهاي بالا و پائين و برخي بيماريها از جمله پركاري تيروئيد پاراتيروئيد و ديابت و همچنين سو تغذيه و كمبود ويتامينها نيز مي توانند باعث عقب نشيني لثه باشند. گاهي اين پديده متعاقب درمانهاي ارتودنسي نيز بوجود مي آيد . به هر حال هميشه كاهش ارتقاع لثه روي دندان به هنوان تغييري خطرناك تلقي نمي گردد چرا كه تحليل آن قسمت از لثه كه به نام لثه چسبنده شناخته مي شود و يا تخريب استخوان ‌، درواقع بيماري محسوب مي گردند.

راجع به استفاده از بتادين (پويدون ايودين) براي ضد عفوني كردن مكرر محيط دهان در يك جمله آنرا به شستشوي مداوم كليه لباسها با وايتكس خالص تشبيه مي كنم.
بتادين كه عامل موثر در تركيب آن يد مي باشد از بين برنده طيف وسيعي از سلولهاي حياتي از جمله انواع باكتريها قارچها و اسپور ها مي ياشد. شايد در موارد عفونتهاي قارچي منتشر در دهان و برخي موارد برفك شديد از داروهاي مشابه بتادين استفاده شود(مطمئن نيستم) اما در ديگر موارد بجز پرپ پري اپراتيو (پيش جراحي) ، استفاده دهاني ندارد يا من سراغ ندارم. منهاي اثر توكسيك و آلرژيك اين ماده ، رنگ غليظ آن بي شك در تغيير رنگ دندانها و ترميمهاي داخل دهان مقصر خواهد بود.
يادتان نرود ميكروب گاهي چيز بدي است اما وجود آن در حيات انسان ضروري است.رابطه ميكروب و انسان مثل رابطه آمريكاست با ايران. در عين آنكه ما بايد با ميكروبها مبارزه كنيم براي ادامه حيات خود به آنها نيازمنديم و آنها نيز به ما نيازمندند.

چهارشنبه، تیر ۲۶، ۱۳۸۱

آفت یا زخم های دهانی

من هر چند وقت يکبار - تقريبا ماهي دو بار - يک آفت وحشتناک در قسمت دروني لپم ( که نميدونم اسمش چيه ) ميزنم .. اونوقت علاوه از اينکه خود اين آفته اذيتم ميکنه .. تا موقع خوب شدنش دندون درد هم ميگيرم .ميخوام بدونم اينا چه ربطي به هم دارن .. در ضمن من چند سال قبل يه کیست بزرگ هم تو لثه ام داشتم که عملش کردن .. اين قضيه اصلا ربطي به مسائل بالا داره يا نه . بعدشم که من برا درمان آفتم هيچ تلاشي نميکنم .. چون قبلا شنيده بودم آفت هم يه دوره خاصي داره که بعد تموم شدنش خوب ميشه
عرض شود كه قصه آفت يه قصه طولانيه.اولا بايد معلوم شه كه اين قضيه آفته يا چيز ديگه مثلا تب خال يا چيز هاي ديگه. اگر آفت باشه كه ظاهرا همينطوره(چون علائم مثل تب نداريد) دلائلش مختلفه.مي تونه ارثي باشه (از بستگان درجه يك شما اين جوري نيستند) مي تونه در اثر ضعف سيستم ايمني يا اتو ايميون باشه (در جاهاي ديگر بدنتون مشكلات مشابه نداريد؟ اختلال گوارشي نداريد؟) يا مي تونه در اثر استرس هاي عصبي يا مشكلات روحي و فشارهاي روزمره يا در اثر تغييرات هورموني مثلا دوره قاعدگي خانمها و يا كمبود بعضي ويتامين ها مثل ب 12 و عناصر مثل آهن در خون و همچنين حساست به بعضي مواد وغذاها و يا حتي گاز گرفتگي مخاط دهان باشه. اصولا اين مشكل مي تونه به نوعي با اون ضايعه اي كه قبلا توي دهانتون بوده هم مرتبط باشه.
همينطور كه مي بينيد دلايل اين بيماري مختلفه اما با هم مرتبطه مثلا اگر در دوره پريود باشه با از دست دادن آهن همراهه يا اگر نقص جذبي در روده وجود داشته باشه ويتامين بدن كم ميشه.
خلاصه معمولا در افراد بين 20 تا 30 شايعه. گفته مي شه حدود 20 درصد افراد جامعه در اين سنين از آفت هاي مكرر رنج مي برند.
البته ممكنه در هر سني بروز كنه.
اين كه بعد از مدتي ديگه هيچوقت بروز نمي كنه هم مي تونه درست باشه. خيلي ها بعد از ازدواج ديگه آفت نمي زنند چون استرس روحيشون كم ميشه( آره جون عمه ام تازه اول بدبختيه...) و از اين قبيل مسائل.
درمان:و پيشنهادات:
درمان آفت اهميت داره چون به هر حال هم دردناكه و هم به ندرت ممكنه منجر به بيماريهاي ديگه بشه. ضمن اين كه اگر آفت همراه با بيماريهاي ديگه باشه مثلا ضعف سيستم دفاعي بدن يا نقص گوارشي . بايد به داد اون عامل اصلي هم رسيد.
شما به يك متخصص داخلي يا متخصص تشخيص بيماريهاي دهان مراجعه كنيد تا آزمايشات مربوط به اندازه گيري آهن فولات و ويتامين ب 12 رو براون بنويسند. ممكنه اشكال از اونجا باشه كه با قرصهاي تقويتي حل مي شه.
همچنين فكر كنيد ببينيد ايجاد آفت با چه چيزي در زندگي شما مرتبطه. يه آقائي مي گفت من هروقت پنير ليقوان مي خورم آفت مي زنم.خوب درمانش اينه كه پنير ليقوان نخوره. ببينيد آفت زدن با غذاي خاصي مرتطه مثلا امروز نون بربري يا تافتون بخوريد و فردا شروع به آفت زدن بكنيد؟گندم .شير پنير تخم مرغ و اينها رو با آفت در بعضي افراد مرتبط مي دونند خوردن غذاهاي سفت و سقلمه چيپس . شكلات نوشابه هاي گاز دار و همچنين زبونم لال هفت قرآن درميون الكلي و يا جويدن غذا با خشونت هم ممكنه در ايجاد آفت مقصر باشه.
يا دقت كنيد مثلا هر وقت با دوستتون دعوا تون مي شه يا نمي دونم مثلا امتحان داريد يا سر كار مشكل داريد يا ماشينتون خراب شده آفت مي زنيد؟ خوب اين مسائل رو كم كنيد
آفت در زمان ايجاد درمان داروئي هم داره.داروهاي كورتوني و بعضا تتراسيكلين در درمان اون موثره . مي تونيد از داروي Orabase كه روي زخم رو مي پو شاند تا زودتر خوب شه و اگر بهش حساسيت نداشته باشيد تجويز مي شه و من هم تا حالا به كسي ندادمش و يا محلول يا حتي ژل فلوئوسينولون و يا بتا متا زون يا هيدرو كورتيزون كه نوعي استروئيد هستند استفاده كنيد تا زودتر آفتتون التيام پيدا كنه و از دردش خلاص شيد البته اينها درمان قطعي نيستند اما به هر حال التيام بخش هستند. طبق معمول بهداشت دهان رو هم رعايت كنيد دهانشويه كلرهگزيدين هم خوبه و بي ضرره. موفق باشيد
خلاصه به اين نكته هم توجه كنيد كه اگر آفت مذكور براتون مشكلي ايجاد نمي كنه خيلي سراغ درمان هاي كورتوني نريد.اگر دردش اذيتتون كرد و خواستيد دارو مصرف كنيد بد نيست از بي حش كننده هاي موضعي كه اينروزها خيلي داروخانه ها همينجوري مي دند و گاهي هم سوتفاهم مي شه مي گن كه چيزهاي بهتري هم هست مثلا وياگرا رو امتحان كنيد (براي من دقيقا اتفاق افتاده.چون قيافه ام به خلافها مي خوره) استفاده كنيد اگر جواب نداد اونوقت كورتون. از قديم نديم گفتند كه با دمجان بم آفت نداره!

-....؟
-قابل نداره خانم منشي بهتون مي گن

راههای حفظ بهداشت

آيا به جز همين مسواكو شايد گهگاهي هم نخ دندون، كار ديگه اي هم لازمه كه براي سالم موندن هميشگي دندونام انجام بدم
راههاي حفظ سلامت دندان و لثه متعددند :
براي ما ها كگه تو تهران زندگي مي كنيم و آب آشاميدنيمون فلورايدش كمه استفاده از دهانشويه بعد از مسواك خوبه و هم دهانشويه فلورايد دار ايراني داريم هم خارجي.
يه سري خلال دندونهاي مخصوص هم هست كه بعد از نخ دندون براي تكميل عملكردشون تجويز مي شه كه البته يه كم سوسوليه اما مفيده. Oral-B تو اين جينگول بازي ها يد طولائي داره...
آيا مي دونيد بعضي ها به دلايل گاهي نا شناخته هيچوقت دندونهاشون خراب نمي شه و بعضي ها هم حتي با وجود همه جود مراقبت كارشون به دست دندان مصنوعي مي كشه؟ البته امروز توي اروپاي اسكانديناوي ثابت شده كه مي شه به حدي رسيد كه هيچكس دندون خراب يا پر كرده توي دهانش نباشه!به اميد روزي كه اين اتفاق توي مملكت ما نيفته چون اگر بشه تكليف ما ها چي مي شه؟ بايد بريم غاز بچرونيم!!
جريانسفيد كردن دندونها يه كم مفصله. همين روزها مفصلا خواهم نوشت چون سوالات متعددي راجع ب اون شده
chera shoma migin ke ghabl az sobhane bayad mesvak zad, na badesh?
چونكه اون لولوهائي كه از شب تا صبح كه دهان غير فعاله با بد جنسي توي دهان شما(و هر انسان ديگري) و روي دندونهاتون صفا مي كنند داره شيكمشون قيلي ويلي مي ره و منتظرند يه صبحانه لذيذ حاوي مواد قندي بخوريد تا اون ها هم الكل و اسيد درست كنند با اسيد دندون شما رو سولاخ كنند و با الكل هم كه معلومه يه پارتي اساسي راه بندازند كه ديگه با لندكروز هم نشه بهمش زد.اينه كه شما اگر از سياستهاي جاري سود برده و با هر عنصري با استدلال وجود بالقوه ارتكاب جرم برخورد نموده و اونها رو از سطح خيابونها (ببخشيد دندونها ) پاك كنيد ديگه با دست خودتون اونها رو هم در وعده غذائيتان شريك نمي كنيد...
1- shoma ke migi mesvak hard nazanim aslan chera mesvake hard hast va pas be che dard mikhore?
2- vakhti roozi 3 baar mesvak mizanim bad az har ghazaa, aya har 3 dafaro ba khamir dandoon bezanim ya na?


1- خودم هم نمي دونم. شايد براي اونهائي كه دوست دارند حتما مسواكشون سفت ياشه.يا بعضي موارد خاص مثلا براكت ارتودنسي. به هر حال استفاده از مسواك نرم يه عقيده مقبول عموم و منه اما نه يه قانون مصوب. گاهي براي اونهائي كه روي دندونهاشون لايه ميكروبي زياد مي شينه استفاده با ملاحظه و دقيق از مسواكهاي سخت تر توصيه مي شه.
2- اگر خميردندان شما داراي فلورايد باشه و مواد ساينده اش در حد استاندارد باشه هر بار بايد با خمير دندان مسواك بزنيد ضرري نداره كه هيچ كلي هم مفيده. بعد از مسواك لازم نيست كاملا دهانتون را با اب بشوريد همين كه يك بار سريعا آب بگردونيد كافيه اجازه بدبد بقاياي خميردندان توي دهنتون بمونه تا شايد فرجي در اثر ضد پوسيدگي فلورايد و بقيه مواد موجود از جمله تري كلوزانها حاصل شود انشاا..
man 10 rooz pish ye dandoonam ra ke ghablan asab keshi shode bood ra rookesh kardaam,,albate 2bare PIN ham gozashtee,,vali alaan baad az 10-15 rooz hanooz abe sard ke mikhoram dard badjoori migiirii albate ta 40-50 second ,badesh khoob misheee,,,,shoma migiin,,man 2bar eberam dentist?
ya inkee khodesh khoob misheee?

عرض شود كه چند تا احتمال هست:
1- دندون شما كامل عصب كشي نشده مثلا اگر دندون آسياي بزرگ بشه ممكنه يه كانال عصبش جا مونده باشه
2- يه دندون ديگه هست اون دور و ور ها كه بدون علائم قابل دبد توسط بيمار نياز به عصب كشي پيدا كرده شايد هم به تازگي پر شده و حساس شده

به هر حال باوجود چنين علامتي مراجعه به دندانپزشك الزاميه . شايد ايشون تشخيص بدن كه بايد يه كمي صبر كنيد اما به نظر من با توجه به درد نسبتا طولاني (50 ثانيه) بايد علتش پيدا شه و درمان شه.از درد ناشي از تحريك لثه هم نبايد غافل شد.
مي خواستم ببينم آيا دندون قروچه هاي شبانگاهي كه معمولا هم غير ارادي هستند چه درماني دارند
چون نه دندونهاي خودم سالم موندن و نه ميذارم ديگران راحت بخوابند؟

عرض شود كه اين جريان دندون قروچه چيز شايعيه كه دلايل مختلفي داره از جمله استرس و يا مشكلات مفصلي. درمانش مي تونه يه ديازپام قبل از خواب باشه كه علاوه بر اثر آرام بخشي اثر شل كننده عضلات هم داره و ديگه مفصل فك زور نداره كه دندونها رو به هم سايش بده. درمان كلينيكيش هم يك پلاك ساده دنداني است به اسم Night Guard كه از به هم سائيده شدن دندونها در شب جلوگيري مي كنه. اين پلاك رو يك دندانپزشك عمومي هم بايد بتونه بسازه اما ممكنه حال و حوصله اش رو نداشته باشه ارتودنتيست ها هم با هزينه كمي بيشتر اين پلاك رو درست مي كنند. مضرات دندون قروچه كه به اسم Broxism or Clenching هم شناخته مي شن سائيده شدن مينا و حتي عاج دندونه و افزايش استعداد اونها براي پوسيدگي و همچنين به هم خوردن تعادل دندونها در ارتباط با هم يا مختل شدن Occlusion در دراز مدت و همچنين بد خواب شدن خود و اطرافيان وهمسر محترم هست كه در بعضي موارد حتي تا مرز طلاق هم مشكل زا مي شه كه در اين مورد به مشاور دادگاه خانواده مراجعه كنيد.

چهارشنبه، تیر ۱۲، ۱۳۸۱

چرا ديگه هيشكي سوال نمي پرسه؟

چهارشنبه، خرداد ۲۲، ۱۳۸۱

من دندونهای جلوم يخورده خيلی بهم فشرده اند برای همين يکی از اون جلوئی ها اون يکی رو کج کرده چي کار کنم؟عرض شود که شلوغي و روي هم اومدن دندونهاي جلو عوامل مختلفي داره و درمانهاش هم بسته به شدت و عامل اون و سن بيمار متغيرن. اما به طورکلي مي شه چند تا طرح درمان کلي داد. در کل بايد بگم که توي اين مسائل لازمه که با يک ارتو دنتيست مشورت کنيد.
گاهي با کشيدن دو دندون آسياي کوچک از دو طرف و بستن سيم دندونها رديف مي شن. گاهي اونقدر فضا احتياج نيست که مجبور به کشيدن دو دندان باشيم با در نظر گرفتن خط وسط يک دندان کشيده مي شود.
اگر زود به فکر بيفتيم در سنين جواني مي شه با کشيدن دندون عقلي که به نظر عامل فشار آوردن به دندانهاي جلوئيه مشکل رو حل کرد
گاهي حرکتهاي يک دندان مثلا چرخوندن اون مي تونه دندون رو سر جاش بياره بدون نياز به کشيدن دندوني. گاهي مي شه با کلکهاي ترميمي کار ارتودنسي انجام داد. گاهي به نفع بيماره که بيخيال اين مشکل بشه و به مسائل مهمتر زندگي بپردازه.

دوشنبه، خرداد ۲۰، ۱۳۸۱

همينجوري بيخود و بيجهت امشب مي خوام راجع به يه سري مسائل كلي در مورد مسواك زدن حرف بزنم. شايد چون خودم دوماهه كه مسواك نو نخريدم و همچنان از مسواكي كه ايران اير خوب و نازنين توي بسته بندي هاي باب ميل توريست ها(!) همراه يك جفت جوراب به مسافراي پرواز هاي خارجي دور دست مي ده استفاده مي كنم. اين اطلاعات جديدترين دستاوردهاي بشر در علم السواك‌ است. قبل از هر چيز حديثي داريم كه مي گه : از نشانه هاي مومنين مسواك زدن است (جدي)

-- آقا ، جون من حداقل روزي دوبار مسواك بزن . قبل از صبحانه ( نه بعدش ، چون من مي گم دليل هم داره ! )‌ و قبل از خواب شب (نه بعدش ، چون نمي شه!)
{حالا ياد معلم كامپيوتر دبيرستانمون افتادم .( آقاي ا.ق چون آدم معروفبه اسمش رو نمي گم! - دبيرستان البرز) وقتي يه مطلبي رو با تحكم و تاكيد مي گفت ( مثلا علت پيغام Syntax Errorدر بيسيك) داد مي زد (لهجه شمالي) : دليل داره ، دليل داره . چند ثانيه بعدش كه بچه ها ازش مي پرسيدند چرا؟ داد مي زد : دليل نداره، دليل نداره. من مي گم.او... بچه پررو....}

-- خانم عزيز بيشتر از روزي چهار بار مسواك نزن. پدر اون لثه هاي بي زبون رو در آوردي . آخه مسواك زدن هم حساب داره.

-- داداش ! يواش ! چيه با اون مسواك زبرت افتادي به جون دندون و لثه بي زبون؟ اولا خيلي جنتل مسواك بزن با احتياط و آروم و به درستي . ثانيا : چرا رفتي مسواك Hard خريدي؟ مگه مي خواي كشتي بگيري؟ حزب فقط حزب قلي مسواك فقط Extra Soft يا Soft حالا اگر علي آقا سر كوچه مي گه ( فگط همين مدلو داريم ، چونه نزن وگت ندارم چه ) برو از داروخانه بخر.

--سر خودت رو گول مي مالي يا عمه جان من در شهسوار رو؟ آخه 12 ثانيه مسواك زدن كه بدرد نمي خوره. اقلا دو دقيقه وقت بگذار و درست مسواك كن تا گير همچين دنتيستي نيفتي و از هستي ساقط شي

--چيه اين روش هاي من درآوردي ؟ بجاي شلنگ تخته انداختن با مسواك هميشه با يك تكنيك روتين واستاندارد و صحيح مسواك بزن

--درسته كه هر چي بيشتر پا بخوره ، ارزشش بالاتر مي ره . اما اون قالي تبريز و يه چند تا چيز بي تربيتي ديگه. مسواكت رو هر سه ماه يه بار عوض كن و از مسواك قبلي به عنوان :‌ مسواك ابرو ، مسواك ميهمانان ، مسواك زير ناخن و غيره استفاده كن.

--هر وقت موهاي مسواكت از صراط مستقيم خارج شد وقت عوض كردنشه مثل دندون خراب كه بايد كند و انداخت دور! حالا اگر زود به زود موهاي مسواكت كج مي شن و به بيراهه مي رن دوحالته : يا تو زيادي فشار مياري يا مسواكها جنسشون خرابه . برو پي علت.

--فكر كردي پول داري مسواك برقي خريدي ديگه تمومه؟ لابد فكر كردي دندون كه اينجوري خلاص شد حالا بريم ببينيم چيز(!) ديگه برقي به بازار نيومده؟ نه عمو. اين مسواك برقي رو اساسا براي معلولين و جانبازان طراحي كردند. ايده اش هم مال بنياد مستضعفين و جانبازانه. يه چيزيه مثل اتومبيل جانبازان ، توالت جانبازان و ويلچر برقي.البته يه پيشرفتهائي كرده اين سيستم مسواك ... گشادها اما هنوز خيلي كار داره.

--از اين خمير دندانهاي تخمي تخيلي هم دست بردار. يادمه زمان جنگ خمير دندون هاي چيني بازار رو اشباع كرده بودند و خمير دندون نسيم حكم طلا رو داشت. خدا رو شكر اين روزها انواع و اقسام داخلي و خارجي خمير دندان با طعمهاي مختلف و قر و فر متفاوت در دسترس است (شبيه كاندوم) اگر عمرم كفاف داد راجع به خميردندان (و خمير ريش و خمير پيتزا) هم صحبت خواهيم كرد. عجالتا خمير دندون استاندارد يا داراي ADA Approvred Seal كه توي ايران هم كم نيست توصيه مي شه.خمير دندانهاي دانتا و كرند بين ايرانيها بدك نيستند.(تبليغ مفتي)

--حالا خود تكنيك مسواك هم باشه بعد.

یکشنبه، خرداد ۱۹، ۱۳۸۱

سوالاتي داريم در مورد نحوه صحيح استفاده از مسواك و همچنين مواد سفيد كننده دندان.كه در فرصت بهتري به ارائه پاسخ جامع راجع به آنها خواهم پرداخت
man bekhaatere moshkele "open bite" be orthodentist moraaje' kardam.dar yeki az dandoonhaa ke doresh halgheyi(nemidoonam esme elmiye in halghe ham "brace" hast ya inkeh esme khaase digeyi daareh)gharaar daareh ehsaase dard mikonam,az gharaare maloom baayad be dandaanpezeshk moraaje' konam,amaa baraaye man soaale ke ye dandaanpezesk chetor mitooneh dandooni ro ke dor ta doresh halghe hast moaayene koneh!merci az vaght va hoselatoon.
گاهي خود لوپ دور دندان به علت آزرده ساختن لثه علت ايجاد درد و ناراحتي در دندان است كه با برداشتن و نصب (چسباندن يا تنظيم) آن كمي بالاتر و ارائه دستورهاي بهداشتي به بيمار مشكل برطرف مي شود.

اگر اشكال از دندان باشد گاهي بدون برداشتن لوپ مي توان به درمان دندان مربوطه مثلا يك ترميم يك سطحي اقدام نمود اما به طور كلي برداشتن لوپ و دوباره گذاشتن آن كار مشكل و غير معمولي نيست. در موارد لازم مي بايست دندانپزشك شما با ارتودنتيست مربوطه مشورت نمايد.
من سال قبل به یک دکتر متخصص دندان مراجعه و اکثر دندانهایم را مورد معاینه قرار دادم و تا چند هفته قبل هیچ مشکلی نداشتم ولی اکنون به هیچ وجه قادر به خوردن آب حتی کمی خنک هم نیستم در ضمن بیشتر درد در فک سمت راست بالایی در سه دندان میباشد
لطفا راهنمایی فرمایید

حساسيت دندانها به آب سرد و گرم و شيريني و ديگر تحريكات نشاندهنده تحريك عصب دندان در اثر وجود پوسيدگي يا در مواردي حساسيت عاجي در دندانهاست.
با معاينه اوليه مشخص مي شود كه ايا دندان مذكور داراي پوسيدگي است و آيا به روت كانال نياز دارد يا فقط با درمان ترميمي كارش راه ميفتد.
به طور كلي اگر پس از تحريك ، دندان درد بگيرد و درد زود از بين برود(مثلا با برداشت تحريك) درمان ترميمي (برداشت پوسيدگي و پر كردن)كافي است در غير اينصورت بايد به فكر عصب كشي بود.
اينكه از سال گذشته تا حال پوسيدگي در دندان شما بوجود آمده باشد ممكن و معقول است. اگر مدتي طولاني به اين درد بي توجهي كنيد ممكن است عصب دندان خود بخود از بين برود اما در آنصورت مي توانيد در انتظار عواقب بدتري از جمله چرك و عفونت و ضايعات استخوان فك (كيست) باشيد.پس همين فردا با مراجعه به دندانپزشكتان در پي درمان دندان مربوطه باشيد.
دندون عقل تو چه سني رويش مي كنه؟
دندان عقل معمولا در 20 سالگي در مياد. از 17 تا 25 سالگي اين سن متغيره. بهترين وقت براي معاينه و كشيدنش در صورت نياز ، 16 تا 18 سالگيه.بعضي مواقع كشيدنش لزومي نداره اما معمولا دندانپزشك يك دليلي براي كشيدنش پيدا مي كنه. اگر ازش خبري نيست و نگرانش هستيد يه راديو گرافي پانوراميك بگيريد .البته در موارد نادري اين دندون اصلا وجود نداره.
نخ دندان را هم آيا بايد با همان نظم مسواک انجام داد؟
بستگي به نظم مسواك زدن شما دارد! اما توصيه مي شود هر شب نخ دندان را استفاده كنيد تا باقيمانده غذا بين دندانها تا صبح باعث پوسيدگي نشوند. عملا استفاده از نخ دندان بيشتر از روزي يكبار امكان پذير نيست اما بي ضرر است.

چهارشنبه، خرداد ۱۵، ۱۳۸۱

من تا چند سال پيش عين آدمهاي با كلاس هر شش ماه مي رفتم دندون پزشكي هر دفعه هم دو سه تا دندون پر مي كردم تا اين كه حرصم گرفت و ديگه نرفتم الان 4 ساله كه هيچ مشكلي ندارم مشكل از دكترهاست يامن اگه همين الان برم دكتر همه دندون هام رو مي كشه؟
يه مشكل همه ما ها توي ايران و كشورهاي توسعه نيافته ديگه در بحث سلامت، ندونستن ازرش پيشگيريه. توي تعريف جديد سلامت ، اونرو وضعيتي مي دونند كه بيماري وجود نداره و هيچوقت وجود نداشته. بنابراين يه دندون تا وقتي سالمه كه پوسيده نباشه اما وقتي پوسيدگي داشت حتي اگر پر هم بشه ديگه اون ارزش رو نداره. اهميت اين مسئله رو حتي بعضي دندانپزشكها هم ناديده مي گيرند. قانون ويزيت مرتب دندانپزشك طبعا براي اينكه هي دندونها رو پر بكنيد نيست.هدف از اين كار آموزش بهداشت و توصيه هاي بهداشتي توسط دندانپزشك يا بهداشتكار حاضر در مطب ، متوقف كردن پوسيدگي هاي تازه و كم عمق (بجاي پر كردن دندان) ، ارزيابي كلي وضعيت لثه ها و برنامه هاي مربوطه و اينجور چيز هاست. متاسفانه ما ها بجاي اينكه از 6 سالگي تا 20 سالگي كه وضعيت دندونهاي دائمي شكل مي گيره بيشتر بريم و به فكر راههاي پيشگيري و سالم موندن دندونها باشيم ازون به بعد هي ميريم دندون پر مي كنيم و روت كانال مي كنيم و پول ارتودنسي مي ديم و غيره. آقاهه دكتر هم اونقدر وقت (يا حوصله) نداره كه به كار ديگري غير از اقدامات درماني (مثلا پيشگيري) دست بزنه. حتي تا ميبينه دندونه يه كمي خال برداشته چنان ميفته به جون دندون و نصفش رو بر مي داره كه نگو و نپرس. البته بدون شك اين كار رو مغرضانه و براي كسب درآمد نمي كنه ، اشكال در ذهنيت ايجاد شده براي دكتره. ضمن اينكه اون هم ميدونه شما احتمالا نه اهل مسواكي و نه اهل نخ دندون استفاده از انواع فلورايد موضعي . ميگه اگه الان جلوش رو نگيرم 4 سال ديگه دندونش رو بايد بكشه. حالا كه مريضه پاشده اومده كار رو يكسره كنم خيال خودم هم راحت بشه.
به هر حال شما هم ممكنه الان چند تا دندون پوسيده داشته باشي يا حتي نداشته باشي. پيشنهاد من مراجعه به دندانپزشك براي ببرسي اوضاع فعليه و يادتون باشه كه راديو گرافي (عكس) توي تشخيص پوسيدگي ها مهمه. به هر حال پرداخت ويزيت معاينه هيچ ضرري نداره!

سه‌شنبه، خرداد ۱۴، ۱۳۸۱

آقا ما دندونمون رو عصب کشي کرديم اما دوباره درد گرفت چرا و بايد چه کرد؟
درد گرفتن دندان پس از روت کانال تراپي يا همون عصب کشي يا به عبارتي درمان اندو دنتيک شايع بوده و عوامل بيشماري داره يه سريشون تقصير دندون پزشکه يک سري اجتناب ناپذيره و يک سريشون هم محصول مشترک بيمار -بد شانسي- دندانپزشک و استکبار جهانيه.

عواملي از قبيل شکستن اينسترومنتها (همون سيخهاي عصب کشي) در کانال به علت بي دقتي دندانپزشک(تقصير دکتر)- کهنه بودن وسيله به علت ناکافي بودن تعرفه درمان براي تهيه فايلهاي نو (تقصير استکبار جهاني که توطئه کرده و وضع اقتصادي ملت تا اون حدي تنزل کرده که نمي تونن پول کافي به دنتيست بدن تا حتي دخل وخرجش رو موازنه کنه) و علل ديگري از جمله بد شانس بودن بيمار. البته هميشه هم شکستن فايل در کانال موجب درد و عفونت نمي شه.

چون ديگه بحث داره زيادي تخصصي مي شه و واقعا ميشه يه کتاب راجع به اين مسئله نوشت بنده بقيش رو خلاصه مي گم ملت همه استفاده کنند!

عوامل ديگر در ايجاد درد و ناموفق بودن درمان اندو عبارتند از:
ناکامل بودن درمان و ناموفق بودن آقاي دکتر در انجام کامل عصب کشي و پاکسازي کامل کانالهاي عوامل ساواک و وابستگان رژيم سابق - عدم دقت خانم دکتر در استريل نگاه داشتن محيط عمل - انتخاب مورد و زمان نادرست از سوي دکتر براي اجراي درمان و خواب آلوده بودن دنتيست به علت وب گردي در شب قبل! مراجعه بسيار دير جناب بيمار با تصور دو دره کردن جناب دکتر تا وقتي دردش زياد شه و در نتيجه گسترش مشکل و از کار گذشتن کار.

تازه يه سري عوامل ديگه هم هست که واقعا اجتناب ناپذيره. حتي اساتيد بزرگ دنيا هم ممکنه درمان ريشه اي رو که انجام مي دن با شکست مواجه شه.يعني عامل يا ناشناخته است يا کاري از دست دکتر بر نمياد.

تصور کنيد يک مرد خيلي قوي هيکل و گنده(از اونهائي که تي شرت استرچ دارند و قطر هر بازوشون اندازه دو تا رون و بازو و گردن خانم منشيه ) اومده پهلوي شما دندونش هم درد مي کنه - نمي خواد بکشدش چون حيفه و شما هم فکر مي کنيد واقعا دندون ارزش نگهداري داره- قبلا پهلوي دندونساز تجربي تو نازي آباد رفته ايشون هم با اجازه ببخشيد گلاب به روتون هفت شيشه کريستيان ديور در ميون گل زده توي وضعيت عصب دندون آخر آقا که دسترسي بهش هم مشکله- تازه آقا وقت نداره و مي خواد هرچه سريعتر کارش انجام شه- بعد از ديدن آمپول بي حسي متوجه مي شيد که عين يک بچه سه و نيم ساله( و نه حتي هفت ساله) از آمپول وحشت داره و هنوز توربين (همون چرخ خوش صداي دندانپزشکي) رو به دندونش نزديد داد مي زنه آ...خ ... آ..خ
طبيعتا کار در چنين وضعيتي آسون نيست و روي بازده درماني که بايد با دقت چند دهم ميليمتر انجام شه به شدت اثر مي گذاره. هرچند اين آقا دندونش عصب کشي شد و خيلي هم عالي از کار درومد اما هميشه اينطور نيست و...

(منظور من جهت تفهيم قضيه بود لطفا به هيچ کس بر نخوره)

نتيجه:
۱- يه درمان ريشه ممکنه فارغ از هر شرايطي ده سال يا حتي بيشتر براي مريض کار کنه و يه درمان اصولي و ظاهرا خوب هم ممکنه زود باعث شه مريض با کلنگ بياد سراغ دندانپزشک. اما معمولا تکنيک درست و رعايت اصول >>>>درمان موفق. از اثر مهارت و همچنين ابزار پيشرفته (نتيجه غير مستقيم تعرفه بالاتر) هم غافل نشيد

۲- گاهي در عصب کشي واقعا تقصير هيچکس نيست که خرابکاري ميشه

۳- درمان مجدد هم مي تونه شکست بخوره و دوبار مجبور به درمان مجدد اندر مجدد بشيم
البته معمولا درمان دوم بهتر از اولي مي شه خصوصا اگر دنتيست بفهمه ايراد کار از کجا بوده

۴- هر چقدر پول بدي ممکنه آش بخوري

۵- دندانساز تجربي بلاي جامعه دندانپزشکان

۶-سمبل کاري براي ويزيت تعداد بيشتري بيمار بحمداله در بين دندانپزشکان معتقد به حدود شرعي و موازين شارع وجود نداره

۷-دانشگاه آزاد اسلامي واحد توابع شهرستان اصفهان هم دندانپزشک (بي) تربيت مي کند

۸- سر بعضي بيماران (مانند برخي پزشکان) با جاي ديگرشان (مثلا دستانشان) گل کوچيک (بعضا فوتبال دستي) بازي مي کند.

یکشنبه، خرداد ۱۲، ۱۳۸۱

بعد از جراحي دندان عقل در نزديكي گوشم احساس ناراحتي مي كنم، چرا؟
جراحي دندان عقل و خصوصا عقل نهفته و از اون هم بالاتر بيشتر از يك دندان طي يك جلسه جراحي موجب خسته شدن مفصل فكي به علت بازبودن و فشار مداوم به ناحيه و آزرده شدن بافتهاي آن مي گردد ضمن آنكه نزديك بودن اين ناحيه به ساختمان گوش داخلي بعضا موجب اختلالات موقت شنوائي مي گردد.اين مشكلات معمولا خودبخود و ظرف مدتي (دو روز تا چند ماه) برطرف مي گردد.
در صورت وجود درد در ناحيه استفاده از مسكنهائي چون آسپيرين و استامينوفن و در بعضي مواقع ديازپام براي شل كردن عضلات ناحيه تجويز مي گردد. كمپرس آب گرم از راه هاي مفيد كاهش آزردگي مفصل است. ظرف اين دوره از مواجهه با فشار هاي عصبي و استرس (انگار دست خود آدمه!!) پرهيز كنيد.اگر دچار دندان قروچه و مشابه آن هستيد يا استعداد ابتلا به مشكلات فكي را بالقوه (مثلا در اثر مشكلات ارتو دنتال) داشته ايد در روند بهبود اين مشكل ، تاخير حاصل مي گردد.
به هر جهت در صورت باقي ماندن مشكلات با متخصص جراحي فك مشورت نمائيد تا اقدامات تشخيصي لازم به عمل آيد.
جرم گيري چند وقت به چندوقت انجام شود خوب است؟با توجه به سطح بهداشت فردي و استفاده از مسواك و نخ دندان و غيره فركانس نياز به جرم گيري متغير است. ضمن اينكه همانطور كه در ذيل بيان شد عوامل سازنده جرم متفاوتند و در افراد مختلف سرعت شكل گيري جرم متغير است. بنابراين با مراجعه مرتب 6 ماه يا حداقل سالي يكبار به دندانپزشك خود ضمن پرداخت ويزيت از وضعيت دندانهاي خود و نياز به درمان هاي مختلف دهان و دندانتان مطلع شويد.

شنبه، خرداد ۱۱، ۱۳۸۱

آيا جرم گيري براي دندانها ضرر دارد؟

(به سبك پزشكان با تجربه) بنده به عنوان يك دندانپزشك بارها و بارها با اين پرسش روبرو شده ام. جالب اينجاست كه طيف وسيعي از بيماران جزء پرسش كنندگان اين مطلب مي باشند.

خاطره :
بيماري داشتم كه خودش پزشك بود. ايشان در موقع جرم گيري قويا اعتقاد داشتند كه جرمهاي كنده شده از دندانهايشان ، جرم نبوده بلكه ميناي دندان ست. هر بار كه وسيله جرمگيري را از دهانش بيرون مي آوردم با نگراني مي پرسيد: اين ميناست؟ بنده پاسخ مي دادم خير ، ژيلاست. (هه هه . بي نمك)

و اما جرم دندان چيست؟
جرم نوعي رسوب از مواد موجود در محيط دهان از جمله مواد معدني بزاق ، ميكروبها و فرآورده هاي آنها و ديگر چيزهاست كه در اثر مرور زمان روي دندان (چه بالاي لثه و چه زير آن) نشسته و به سختي مي چسبند.(شبيه رسوب ديواره هاي كتريهائي كه مدتهاست رسوب زدائي نشده اند) تشكيل جرم عوامل گوناگوني دارد . الزاما كسي كه خوب مسواك ميزند فاقد جرم نيست (و بالعكس ).

جرم با لايه هاي رنگي كه روي دندانها خصوصا سطح پشتي دندانهاي جلوئي فك پائين به علت مصرف سيگار ، چاي زياد ، حب و نخود بازي ، تل ، حش(سيگاري) ، هروت و غيره مي نشيند تا حدودي متفاوت است.

آيا وجود جرم ضرري دارد؟
بله. جرم دندان باعث التهاب لثه ، نازيبائي دندانها ، زخم شدن و خونريزي لثه ها ، تحليل لثه و پديدار شدن ريشه دندانها و در دراز مدت تخريب استخوان و الياف نگهدارنده لثه و لقي دندانها خواهد شد.برخي اعتقاد دارند كه جرم روي دندان به عنوان سد محافظ دندان در برابر عوامل استكبار جهاني و اسرائيل غاصب و پوسيدگي دندانها عمل مي كنند كه هر چند نادرست بودن آن تاحدودي محرز است (به علت وجود عوامل خودفروخته و نفوذي در جرم) اما در صورت صحت داشتن هم ، مشكلاتي كه در بالا ذكر شد همچنان در كمين لثه مظلوم و بي دفاعند.

ضرورت جرم گيري :
با اين تفاسير تصور مي كنم ضرورت پاكسازي جرم (جرم گيري) بر شما روشن شده باشد.

بالاخره كه چي ؟ جرم گيري مضر است يا نه؟
جرم گيري اگر توسط دندانپزشك آگاه و متدين و با تكنيك صحيح انجام پذيرد به جائي الا جيب مبارك بيمار خدشه اي وارد نمي كند.
بايد متذكر شوم كه پاك كردن جرم در بعضي نقاط زير لثه و تميز كردن از جمله مشكلترين كارهاي علم دندانزرشكي است كه علاوه بر مهارت و تكنيك ، نياز به نيروي زياد دست و دقت و حوصله فراواني دارد. زخم شدن و پارگي مختصر لثه در هنگام جرم گيري اجتناب ناپذير است.
از آنجائي كه بعضي از بيماران محترم اهل دل و دود هستند گاهي پاك نمودن لايه هاي رنگي از روي دندانها كه من آنرا (تغيير رنگ را) لجن مي نامم باعث درآمدن اشك دندانپزشك يا بهداشتكار و دستيار مربوطه خصوصا از جنس مونث آن شده و منجر به بيزاري فرد مربوطه از اين حرفه شريف مي گردد.
بايد بدانيد ميناي دندان از جمله سخت ترين مواد موجود در طبيعت است و به اين سادگي در اثر اعمال جرم گيرانه ، خراش نمي افتد و لب پر نمي شود.اما با اين حال به ندرت ممكن است چنين مسائلي هم حين درمان پيش بيايد.
گاهي در اثر پاك شدن جرم خصوصا در نواحي گردن به پائين دندان، دندانها به سرما و گرما حساس مي شوند كه اين نيز امري اتفاقي و گاهي غير قابل پيشگيري و اما معمولا قابل درمان است. در چنين مواردي (حساس شدن دندانها) استفاده از خميردندانهاي ضد حساسيت (مانند سنسودين) ، فلورايد تراپي و دارو درماني جهت كم كردن حساسيت ايجاد شده توصيه مي گردد.

نتيجه:
جرم گيري اصولا امري درماني ، مفيد و ضروري جهت حفظ سلامت لثه و دندان است كه مي بايست به روش صحيح ، با وسايل مناسب و توسط افراد صلاحيتدار انجام گيرد.

جمعه، خرداد ۱۰، ۱۳۸۱

سلام
من نزديک يک سال است که دندان عقلم کم کم از زير لثه بيرون زده و دندانپزشکم گفته که بايد با جراحی کشيده بشه.ولي هنوز اقدام به کشيدن نکرده‌ام.سوالم در باره خود دندان نيست. در باره عقل هم نيست. سوالم اين است که از وقتي سفيدي دندان از زير لثه ديده شد تا کنون(که البته هنوز هم بعد از يکسال زياد بيرون نيامده) بوي به شدت نامطبوعي از همان ناحيه در دهانم ايجاد شده. نخ دندان و مسواک هم هيچ اثري ندارد. اين بوي بد گهگاه به حدي شديد ميشود که وقتي با انگشت روي آن دندان را لمس ميکنم انگشتم گلاب به رويتان بوي ان ميگيرد. راه حل مشکل من ( البته تا وقتي فرصت کنم و دندان عقل را به کلي بکشم) چيست؟

دوست خوبم
مشکلي که شما با آن مواجه شده ايد را به نام Pericoronitisمي شناسند.
اين حالت در مورد دندانهاي عقل نيمه نهفته فك پايين رخ مي دهد و ماهيت آن ، عفونت بافت اطراف و لثه روي دندان است كه به علل زير رخ مي دهد
گير كردن خرده هاي غذائي در فضاي بين بافت و دندان نيمه روئيده و تجزيه و تعفن آن ، گاز زده شدن مداوم لثه روي سطح دندان عقل نيمه روئيده پائين توسط دندان عقل مقابل در فك بالا ، تضعيف سيستم ايمني و برنده شدن عوامل مزدور و بعثي باكتريائي در برابر رزمندگان غيور و جان بركف نيروي دفاعي بدن شما در اثر يك سرماخوردگي خفيف يا ديگر بيماريهاي تضعيف كننده سيستم ايمني مثلا ايدز (نترس ، نگفتم كه ايدز داري ) .
به اين ترتيب همانگونه كه مي بينيد عامل اين وضعيت از يك اتفاق ساده (غذا خوردن) تا يك اتفاق ساده تر ( چيز كردن و ايدز گرفتن) متغير است.
راجع به شخص شما من فكر مي كنم همان ايجاد فود ريتنشن يعني گير غذائي در ناحيه اكسپوژر دندان مولر سوم شما و ايجاد عفونت و در نتيجه بوي بد عامل اين مسئله است و اما عواقب بيماري:
عواقب اين بيماري هم مانند عوامل آن متفاوتند.
در بهترين حالت اين بوي بد و عفونت بصورت دوره اي (مثلا ماهي يك بار) آنقدر ادامه پيدا مي كند تا دندان كاملا دربيايد اما متاسفانه گفته مي شود ممن است حتي بعد از رويش كامل دندان شما باز هم التهاب و عفونت در اطراف دندان ادامه پيدا كند.
در بدترين حالت هم عفونتي كه از داخل دهان شما و در مجاورت فضاهاي باز بدن ( مدخل مري و ناي ) آغاز شده در طولاني مدت منجر به افزايش پراكندگي عفونت در بدن ، ايجاد تب و انتقال عفونت به داخل خون و در نهايت مصرف مقاديري آرد و شكر و خلال بادام جهت تهيه حلوا مي گردد.

درمان:
تنها درمان قطعي پري كورونايتيس ، كشيدن دندان عقل مسئول آن در اسرع وقت است.البته بايد توجه داشت در دوره ايجاد عفونت مذكور ، كشيدن دندان به علت امكان سپتي سمي يا انتقال عفونت فعال به داخل خون امكان پذير نيست.
پس بايد ابتدا عفونت بهبود پيدا كند و سپس قبل از ايجاد عفونت جديد دندان كشيده شود.

يك دندانپزشك مي تواند عفونت را از طريق آنتي بيوتيكهاي موضعي ، آب اكسيژنه و تميز كاري ناحيه كاهش دهد. حالا تا موقعي كه به دندانپزشكتان مراجعه مي كنيد سعي كنيد آن ناحيه را با مسواك به خوبي و با دقت تميز نمائيد و سپس با دهانشويه كلر هگزيدين كه در داروخانه ها مو جود است (اگر نه با آب نمك ) چند دقيقه قرقره كنيد تا از عفونت و بوي نا مطبوع كاسته شود. آنتي بيوتيك هم ممكن است مورد تجويز داشته باشد كه بايد از دندانپزشك خودتان دستور و نسخه بگيريد (كلك پول)

باز هم تكرار مي كنم جوان ۱۸ -۲۲ساله عزيز :
تنها راه قطعي درمان براي شما ، كشيدن آن دندان عقل است.
نگران نباشيد (فوقش ميري بهشت) .باز هم سوالي داريد بفرمائيد.

دوشنبه، خرداد ۰۶، ۱۳۸۱

salam-moddati pish jarrahie lasse dashtam(bekhatere khoonrizi va darde lasseha)vali khoonrizi az lassehaye paeen ghat nashode,darde dandan ham daram ke doktoram gofte mohem nist chon to dandane puside nadari,nazare shoma chist? az shoma baraye pasokhetan tashakkor mikonam.
پاسخ:
از سوال شما ممنونم

دقيقا چند وقت از جراحي مي گذرد؟
خونريزي خفيف و مختصري درد پس از انجام جراحيهاي پريودنتال(لثه) تا چند روز (بسته به نوع جراحي) امري طبيعي است. از مسكن براي كاهش درد استفاده كنيد. نكته قابل توجه براي تسريع قطع خونريزي عدم استعمال سيگار، عدم دستكاري ناحيه با زبان(!) ، عدم ايجاد مكش در دهان ، عدم شستشوي بي مورد و مداوم درساعات اوليه ، رعايت بهداشت و شستشو با دهانشويه (آب نمك) تا آغاز استفاده از مسواك (دو سه روز اول) و پرهيز از ورزش و تحرك زياد در سه روز اول پس از جراجي است.
آيا پس از جراحي از خمير مخصوص روي لثه (پانسمان لثه)استفاده شده است؟ در اينصورت بايد از كنده شدن آن قبل از موعد مقرر جلوگيري نمود.

اگر مدت زيادي( مثلا سه هفته و بيشتر) از جراحي مي گذرد بايد حتما با مراجعه به دندانپزشك خود علت خونريزي را جويا شويد.عدم رعايت كامل بهداشت دهان و اجرا نكردن دستورات دندانپزشك مبني بر روش مسواك زدن صحيح پس از جراحي مي تواند عامل درد و خونريزي باشد.بعضي مواقع استفاده از مسواك زبر و يا محكم كشيدن مسواك به دندان لثه زبان بسته(!) عامل اصلي درد و خونريزي لثه و در دراز مدت تحليل لثه است.


در مواردي ممكن است نياز به جراحي مجدد باشد. ضمن اينكه فراموش نكنيد هدف انجام جراحي توقف درد و خونريزي و ايجاد لثه سالم ، قوي و زيبا و نگهدارنده خوبي براي دندانها ست و عدم توقف درد و خونريزي نشانگر ناموفق و يا ناكامل بودن جراحي هاي قبلي يا غير قابل نگهداري بودن برخي دندانهاي موجود به علت تحليل بيش از حد استخوان و از دست رفتن لثه است.
بعضي مواقع هم پيش ميايد كه از دندانپزشك كار بيشتري بر نميايد و ترجيح، بر ادامه وضع موجود تا حد ممكن و تحمل درد و خونريزي (خفيف) تا بهبود كامل در اثر رعايت بهداشت و نهايتا درمانهاي جراحي ديگر است.

توصيه من:
اجراي كامل مقررات بهداشت دهان و دندان فردي كه حتما توسط دندانپزشك شما به شما آموزش داده شده
اگر درد و خونريزي زياد ، قابل توجه و آزاردهنده است ، معاينه و بررسي راديو گرافيها توسط يك پريودنتيست معتمد(متخصص لثه) پيشنهاد مي شود..

اميدوارم راهنمائي هاي فوق براي شما موثر بوه باشد.


یکشنبه، خرداد ۰۵، ۱۳۸۱

همين جا مشكلتان را بفرمائيد(اين پائين) تا در اسرع وقت پاسخ دهم.